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April 26, 2018 

 

Division of Credit Unions Interpretive Letter I-18-01 

 
To:   Brian Witt 

Farleigh Wada Witt 
121 SW Morrison Street, Suite 600 
Portland, OR  97204 
 

From: Linda Jekel, Director of Credit Unions 
 
Subject:  Agreements to Transfer Deposits from One Credit Union to Another  
 
Dear Mr. Witt: 
 
You have asked if a Washington state-chartered credit union may transfer (sell) some of its deposits to 

another Washington state-chartered credit union and if so, what the requirements are.  The transaction 

you describe would be as follows: 

Credit Union A is a Washington state-chartered credit union and wants to close a branch, transfer 

the branch deposits to a local credit union so the members will continue to have local services, 

and retain the branch loans.  Credit Union B is a Washington state-chartered credit union in the 

same local community as the branch.  Both credit unions have a field of membership that includes 

persons in the local community. 

For purposes of this interpretation, funds held in checking, savings, shares and certificate of deposits will 

be referred to as “deposits.” 

Analysis: 

What laws are relevant to the proposed transaction? 

 Eligibility for membership as set forth in RCW 31.12.382 and any relevant membership 

requirement in a credit union’s bylaws. 
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 Federal deposit insurance requirements and coverage as set forth in 2 C.F.R. Part 745. 

 Transferring interests in personal property by Credit Union A as permissible under RCW 

31.12.402(6).  

 Assuming assignment of shares and deposits by Credit Union B in as permissible under 12 C.F.R. 

§741.8. 

  Bank Secrecy Act (31 U.S.C. §5311 et seq.) for customer due diligence. 

In accordance with RCW 31.12.402(6), Credit Union A may “dispose of its interests in personal property,” 

which we fairly interpret to include a sale or transfer of its interest in those deposits. Deposits represent 

money and are, therefore, personal property. We are of the view that a deposit is property of a credit 

union, subject to the right to payment on demand or at a fixed time by a credit-union member pursuant 

to the terms of his or her demand deposit account and/or certificate of deposit. At the very least, a deposit 

confers upon the credit union a right to use those funds, which is a property right of the credit union. 

Therefore, in general, Credit Union A has the power and authority under RCW 31.12.402(6) to dispose of 

its interests in deposits by means of sale or transfer. 

Unless the credit union has a low-income designation, a credit union may only accept deposits from its 

members.  If the credit union has a low-income designation, the credit union may accept non-member 

deposits, subject to restrictions in 12 C.F.R. §741.204 and 12 C.F.R. §701.32.  Since both Credit Union A 

and Credit Union B have fields of membership that include persons in the community of the branch 

members, Credit Union B will need to complete or properly waive any membership application 

requirements simultaneously at the time of accepting the transferred deposits in order to accept only 

member deposits from Credit Union A. 

In addition, the Bank Secrecy Act (“BSA”) requires a financial institution to perform customer due 

diligence. Note that the Division of Credit Unions, by way of examination, will be checking for whether 

Credit Union B complied with BSA requirements in relation to persons who will become new members 

based on a bulk transfer of deposits from Credit Union A to Credit Union B. 

The National Credit Union Administration (“NCUA”) insures member deposits in a federally insured credit 

union up to $250,000.  Theoretically, it is possible that a member may have deposits in both Credit Union 

A and Credit Union B.  When deposits are transferred from Credit Union A to Credit Union B, the result 

could be that a member then has deposits in excess of federal deposit insurance limits.  While there is no 

legal requirement to allow these new members to opt-out, Credit Union B should permit a person with 

transferred deposits to be withdrawn without penalty for a short period of time before or after Credit 

Union B accepts the transferred deposits. 

Credit Union B is also subject to federal deposit insurance requirements in 12 CFR §741.8, which would 

require both Division of Credit Unions’ and NCUA’s approval if Credit Union A were not insured by the 

National Credit Union Share Insurance Fund (“NCUSIF”).  In accordance with 12 CFR §741.8(b)(3), approval 

is not required for assumption of deposits when both credit unions in the transaction are insured by the 

NCUSIF.   
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Conclusion: 

Credit Union A, a Washington federally insured credit union, may, for consideration, assign and transfer 

all right, title, and interest it may have in certain deposits it has, pursuant to RCW 31.12.402(6).   Credit 

Union B, also a Washington federally insured credit union, may assume the liability to credit union 

members for its assumption of such deposits, pursuant to 12 CFR §741.8(b)(3).  Unless Credit Union B has 

low-income designation, it may only accept member deposits, so Credit Union B will need to verify that 

the transferred deposits are from persons who qualify as a member of Credit Union B and determine their 

application requirements.  Credit Union B is required to conduct its own customer due diligence in 

compliance with the Bank Secrecy Act.  As a best practice, Credit Union B should identify any members 

from the transferred deposits that would, as a result, exceed federal deposit insurance limits and allow 

such members to withdraw transferred funds without penalty for a short period of time before or after 

Credit Union B accepts the transferred deposits.  

This interpretation applies to all Washington state-chartered credit unions, similarly situated. However, 

to the extent credit unions other than Credit Union A or Credit Union B present factual circumstances that 

are different than as above-described, the Division of Credit Unions’ interpretation may be different. 

If you have questions about this interpretive letter, please contact Linda Jekel, Director of Credit Unions 

at Linda.Jekel@dfi.wa.gov or 360-902-8778. 
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