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Re:  Combining Loans to Separate Borrowers – Limited Partnership Interests 

 

Dear y: 

 

 Pursuant to your request, the Division of Banks of the Washington State Department of 

Financial Institutions (“Division”) has been asked to consider whether a certain loan made by 

Bank (“Bank”) to a limited partnership would be combined with loans to one of the 

limited partnership’s limited partners.  Based on your representations which are reiterated below, 

the Division concurs that the loans in question to the limited partnership would not be combined 

with the loans of the limited partner for purposes of the Washington Lending Limit Statute, at 

RCW 30.04.111. 

 

1.0 Bank’s Representations 

 

 You have made the following representations on behalf of Bank, upon which the Division 

now relies in making the determination set forth in this letter: 

 

 The Bank, a Washington state-chartered commercial bank, closed a loan in  to a 

Washington limited partnership (the “LP”) in the amount of $10 million (the “Loan”).  The 

general partners for LP are individuals “A” and “B” (referred to collectively as the “GPs”).  

“A” and “B” are the only guarantors for this loan and each signed a guaranty.  The purpose 

of the loan was to purchase a 24+ acre site and to develop it into residential lots. 

 



 ISGC-2007-009-DOB 

Re:  Combining Loans to Separate Borrowers – Limited Partnership Interests 

July 31, 2007 – Page 2 of 6 Pages  

 

 LP was formed in 1990.  In 1994, the GPs executed an “Assignment of Limited Partnership 

Units” of LP to the benefit of the children of “A,” one of which is “Aa.”  “Aa” signed this 

document as a limited partner.  The passive, beneficial interest of “Aa” in LP is 8.75%.  “Aa” 

is not involved in the management or operation of LP and as such does not receive any 

remuneration from LP except for his share of distributions as a passive investor.  “Aa” has 

not executed a guaranty for the Loan. 

 

 Bank has a lending relationship with “Aa” as well.  The loans are primarily for land 

development to various entities in which “Aa” is involved.  He also has a significant portfolio 

of single family rentals which secure the loans with the Bank as well as a few miscellaneous 

lines of credit.  The total sum of the outstanding loans to “Aa” and his controlled entities do 

not exceed the Bank’s lending limit.   

 

 In the apparent absence of any facts to the contrary: 

o The expected source of repayment for the Loan to LP would proceeds from the sale of the 

24+ acres of developed tracts of land; 

o Bank does not appear to be relying upon the land development activities of “Aa” for 

repayment of the Loan; 

o The profits from the sale of assets in the LP are not being relied upon by “Aa” for loans 

incurred by “Aa”; 

o The proceeds of loans to separate borrowers were not used to acquire a common 

business; 

o The loans to the enterprises of “Aa” were used in other unrelated enterprises; and 

o “A” and “Aa” are not acting in concert to control their respective enterprises.   

 

 Independent entities may be using a third-party common development company for 

administrative purposes, to which no loan has been made. 

  

2.0 Issue Presented 
 

 Should the above-represented $10 million loan by Bank to the LP be combined for 

purposes of the Lending Limit Statute, at RCW 30.04.111, with the above-represented loans to 

“Aa” and his related entities? 

 

3.0 Short Answer 

 

 No.  Even though loans to a general partnership are considered loans to each member of 

the partnership, loans to a limited partnership are not aggregated in whole or in part to limited 

partners.  Since “Aa” is a limited partner in LP, the $10 million loan to LP would not be 

combined with the loans to “Aa” and his related entities.  This determination is based solely on 

the representations set forth in Section 1.0 above and is subject to the limitations set forth in 

Subsection 4.3.4 and Section 5.0 below. 
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4.0 Analysis and Discussion 

 

 Washington state chartered commercial banks are governed under Title 30 RCW and are 

regulated by the Director of Banks under delegated authority by the Director of the Washington 

State Department of Financial Institutions (“DFI”).  Under RCW 30.04.030, the Director is 

granted broad administrative discretion to administer and interpret the provisions of Title 30 

RCW.    

 

 Pursuant to the Lending Limit Statute, RCW 30.04.111, a Washington commercial 

bank’s total outstanding loans to one borrower may not exceed 20 percent of the bank’s capital 

and surplus.  Loans to one borrower may be combined with loans to other borrowers under rules 

promulgated by the DFI in WAC 208-512-200 et. seq. acting under authority of RCW 30.04.111. 

 

4.1 Special Rules Applicable to Partnerships and Limited Partnerships.  There are 

specific rules that apply to partnerships in WAC 208-512-280.  Generally, loans to a partnership 

are considered loans to each member of the partnership.  WAC 208-512-280(1).  However, there 

is an exception in subparagraph (3) pertaining to passive investors of limited partnerships: 

 

The rule set forth in subsection (1) of this section is not applicable 

to limited partners in limited partnerships or to members of joint 

ventures if such partners or members, by the terms of the 

partnership or membership agreement are not to be held liable for 

the debts or actions of the partnerships, joint venture, or 

association. However, the rules set forth in WAC 280-512-260(1) 

(sic) are applicable to such partners or members.   

 

[Emphasis added.] 

 

 Based upon the above-referenced language of WAC 208-512-280(3), the Loan to LP 

would not be attributed to “Aa” solely on account of the limited partnership interest of “Aa” in 

LP.  However, the Loan to LP could be attributed to “Aa” if (i) “Aa” is responsible for the Loan 

or (ii) any of the aggregation rules in WAC 208-512-260(1) apply.  In other words, the Loan to 

LP could be attributed to “Aa” if (1) the proceeds of the loans or extensions of credit are to be 

used for the direct benefit of “Aa” or (2) when a common enterprise is deemed to exist between 

the LP and “Aa.” 

 

 4.2 “Direct Benefit” Test.  The “direct benefit” test in WAC 208-512-260(1)(a) is 

not defined in the rules.  However, as the Legislature declared in RCW 30.04.111, in adopting 

rules, the Division “shall be guided by rulings of the comptroller of the currency that govern 

lending limits applicable to national commercial banks.”  Accordingly, the rules of the Office of 

the Comptroller of the Currency (“OCC”), at 12 C.F.R. § 32.5, and related OCC interpretations, 

are usually, as they are here, entitled to great weight   Pursuant to 12 C.F.R. § 32.5 – 
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“. . . the proceeds of a loan to a borrower will be deemed to be 

used for the direct benefit of another person and will be attributed 

to that other person when the proceeds, or assets purchased with 

such proceeds, are transferred to that other person, other than in a 

bona fide arm’s length transaction where the proceeds are used to 

acquire property, goods or services.” 

 

[Emphasis added.]  

 

 Based upon Bank’s representations made above, none of the proceeds of the loans to 

“Aa” and his enterprises were transferred or otherwise used by LP.  Therefore, none of the “Aa” 

loans would be combined with the Loan to LP.1  “Aa” does not directly benefit from the loan to 

LP and the proportional interest should not be otherwise aggregated with loans of “Aa.” 

 

 4.3 “Common Enterprise” Test.  Pursuant to WAC 208-512-260(2), a “common 

enterprise” is deemed to exist when: 

 

 The expected source of repayment for each loan is the same; 

 When separate borrowers use the loan proceeds to acquire more than 50% of a business 

enterprise; or 

 The borrowers are related through “common control” and there is a “substantial financial 

interdependence” between or among the borrowers. 

 

4.3.1 Common Source of Repayment.  Based upon your representations, there 

appear to be no facts that support the conclusion that there is a common source of repayment for 

the loans.  Rather, based upon your representations, it appears that the expected source of 

repayment for the Loan to LP would proceeds from the sale of the 24+ acres of developed tracts 

of land.  Based as well on your representations, there appear to be no facts that Bank would be 

relying in any way upon the land development activities of “Aa” for repayment of the Loan.  In 

addition, there are no representations that the profits from the sale of assets in the LP are being 

relied upon by “Aa” for loans incurred by “Aa.” 

 

4.3.2  Borrowing to Acquire Control.  Based upon your representations, it does 

not appear that the proceeds of loans to separate borrowers were used to acquire a common 

business.  The proceeds of the Loan to the LP was used to acquire the 24+ acre tract of land, and 

the loans to the enterprises of “Aa,” as you have represented, were used in other unrelated 

enterprises. 

 

4.3.3 “Common Control” and “Significant Financial Interdependence”.  

Borrowers are related by “common control” when one or more persons acting in concert directly 

or indirectly (1) own or control or have the power to vote 25% or more of any class of voting 

                                                 
1
 
In an effort to be erudite, which the Division acknowledges and appreciates, you have discussed at length OCC Interpretive Letter #951 (Dated: 

1/17/2002).  However, the facts in OCC Interpretive Letter #951 are distinguishable from the facts involving LP and “Aa.”  As you have noted, 

arguably 8.5 percent of the Loan to LP could be combined with the loans of “Aa” using the reasoning in OCC Interpretive Letter #951 pertaining 

to Mrs. Mates’ interest in certain land trusts.  However, as represented, “Aa” does not have true ownership in the underlying property of the LP 
like Mrs. Mates had under Illinois law as pertains to an Illinois land trust.  “Aa,” on the other hand, has a passive, intangible interest in the LP.   
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securities of another person, (2) exercise a controlling influence over the management or policies 

of another person, or (3) control in a manner the election of a majority of the directors, trustees 

or other persons exercising similar functions of another person. 

 

According to your representations, it does not appear that “A” and “Aa” are acting in 

concert to control their respective enterprises.  Therefore, the Division cannot find any “common 

control” from the representations made above.   

 

 “Substantial financial interdependence” is presumed when 50% or more of one’s gross 

receipts or gross expenditures (on an annual basis) are derived from transactions with one or 

more persons related through common control.  However, based upon your representations, we 

cannot conclude that the Loan to LP ought to be combined with the loans to “Aa” simply 

because independent entities may be using a third-party common development company for 

administrative purposes, to which no loan has been made.2 

 

  4.3.4 “Facts and Circumstances” Always a Factor.  Bank should be mindful 

that WAC 208-512-260(2), in setting forth the three-prong test outlined in Subsections 4.3.1, 

4.3.2 and 4.3.3 above, also makes it clear that the absence of all three prongs only removes the 

presumption of a “common enterprise.”  So, while the Division has determined that based upon 

your representations there is no presumption of a “common enterprise” between LP and “Aa,” 

the lack of such a presumption is not conclusive.  A conclusive determination is still subject to “a 

realistic evaluation of the facts and circumstances of the particular transaction,” which can only 

be made at a later date during the Division’s review of the transaction during periodic 

examination of the Bank. 

 

5.0 Concluding Remarks 

 

The Division’s conclusion, as set forth in this letter, is uniformly applicable to all 

Washington State-chartered commercial banks, similarly situated.  However, the interpretations 

and conclusions we have made in this letter are limited only to the specific representations set 

forth in Section 1.0 above and are subject to the limitations set forth in Subsection 4.3.4 above.    

Therefore, we may in the future make dissimilar interpretations or conclusions based upon facts 

that are different than those represented by you with respect to Bank, “A” and “Aa.”  In addition, 

the interpretations and conclusions we have made in this letter are subject to future changes in 

statute and rule. 

 

We understand that the representations upon which the Division has relied herein have 

been made in good faith by you.  However, should any material representation made by Bank as 

set forth in Section 1.0 above be found in the future to be false or misleading, the conclusions we 

have reached in this letter shall not be binding upon the actions of the Division and shall have no 

prospective application. 

 

                                                 
2
 
You have made the Division aware of OCC Interpretive Letter #938 (Dated: 1/18/2001), and the Division appreciates your candor.  However, 

the Division declines at this time to address whether it agrees with the reasoning of the OCC in OCC Interpretive Letter #938.  Having found no 

“common control,” the Division does not have to consider whether the facts and reasoning in OCC Interpretive Letter #938 are applicable to the 
issue of “substantial financial interdependence.” 
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 If you have any further questions, please do not hesitate to call upon the Division at (360) 

902-8704. 

 

Very truly yours, 

 

WASHINGTON STATE DEPARTMENT  

OF FINANCIAL INSTITUTIONS 

 

 

By: 

 Joseph M. Vincent 

 General Counsel 

 

 For Division of Banks 

 

 

 

 
 




